naar nieuwsoverzicht

"Wat ik leer in de les, oefen ik met mijn taalmaatje"

Nederland voelt als zijn tweede moederland. De taal leren is daarom belangrijk voor de Syrische Akram Othman (52) uit Zwanenburg. “Hoe sneller ik Nederlands leer, hoe beter. Ik wil graag meedoen en praten helpt om woorden beter te onthouden.” Sinds januari komt zijn taalmaatje Gonnie van de Star (67) elke dinsdag langs en wordt er veel geoefend. Sociaal makelaar Magne de Kreek van MeerWaarde is de spil in het geheel. Hij zorgde voor de succesvolle match.

Van elkaar leren

Akram Othman wil graag goed Nederlands leren. Hij pakt zijn taalschrift van tafel en slaat het open. Zijn handschrift lijkt geprint, zo netjes ziet het eruit. Zorgvuldig bladert hij door het schrift en wijst op namen van (bord)spelletjes en Nederlandse feestdagen die hij al heeft geleerd. Gonnie kijkt mee. “Ik verzin elke week één onderwerp waar ik samen met hem en zijn vrouw Klystan over praat. Het leuke is dat we beiden meer leren over elkaars achtergrond.” Ook neemt Gonnie regelmatig iets mee; een krant, boek of spelletje. “Op 21 maart, toen de lente begon, had ik bijvoorbeeld een plaatjesboek meegenomen over de vier jaargetijden. Wat zie je? Zo leer je een taal. Maar we doen ook spelletjes zoals galgje, waarbij het de bedoeling is het juiste woord te raden.”

Contact in de bus

Drie keer per week volgt Akram Nederlandse les buiten de deur, maar daarnaast wil hij ook graag oefenen. “Augustus vorig jaar raakte ik in de bus naar Hoofddorp in gesprek met een medepassagier. Die man vertelde over MeerWaarde en wat de welzijnsorganisatie voor hem had gedaan. Misschien zou MeerWaarde ook iets voor mij kunnen betekenen?” Akram besluit zijn Algerijnse buurman te vragen met hem mee te gaan naar het inloopspreekuur van PlusPunt van MeerWaarde in Zwanenburg . Daar werd hij goed geholpen en in contact gebracht met sociaal makelaar Magne de Kreek.


Akram, Gonnie, Klystan en Magne (foto: Martine Goulmy).

Syrische imker

Magne herinnert zich de kennismaking met Akram in september vorig jaar nog goed. “Ik merkte direct dat hij een enorme drang had om zelfstandig te zijn. Hij is goed opgeleid en heeft in Syrië 27 jaar als landbouwingenieur gewerkt. Dat verklaart misschien zijn behoefte zich goed te willen uitdrukken.” Al pratend komt Magne erachter dat Akram in zijn vrije tijd een gedreven imker was met 200 bijenkasten. “Ik besloot Akram mee te nemen naar de kinderboerderij in Zwanenburg voor vrijwilligerswerk. Ze zijn enthousiast over zijn kennis als imker en stellen voor om een bijenkast aan te schaffen. Op die manier kan Akram andere vrijwilligers meer leren over bijen en oefent hij zelf door Nederlands te praten.”

Niet een half jaar wachten

Het vrijwilligerswerk start echter pas in het voorjaar van 2019. Akram geeft aan niet een half jaar te willen wachten voordat hij de taal in de praktijk kan oefenen. “Thuis proberen we Nederlands te praten. Ook kijk ik naar Nederlandse televisie, maar van gesprekjes met anderen leer ik toch het meest.” Magne vraagt Gonnie van de Star, die hij heeft ontmoet op een netwerklunch, of zij bereid is kennis te maken met Akram. Dinsdag 8 januari 2019 staat Gonnie voor het eerst op de stoep. Er is direct een klik. Gonnie: “Ik heb veertig jaar als leerkracht bij de kleuters op een basisschool gewerkt. Wat ik doe als taalmaatje ligt in het verlengde van mijn werkervaring. Ook vind ik het leuk om mijn kennis te blijven delen.”

Volleybal en handwerkclub

In korte tijd is Gonnie meer voor het gezin geworden dan alleen een taalmaatje. Gonnie lacht. “Ik vind het leuk om de familie Othman zich meer thuis te laten voelen in het dorp. Akram wilde bijvoorbeeld graag sporten. Ik heb hem geïntroduceerd bij de volleybalclub in het dorp. Na drie proeflessen is hij lid geworden. En Klystan maakt prachtige jurken, dus haar heb ik een keer meegenomen naar de handwerkclub in het buurthuis, waar ze direct een warm welkom kreeg.”

Gek op dansen

Als sociaal makelaar blijft Magne op de achtergrond aanwezig. “Als er problemen of onduidelijkheden zijn, kunnen zowel hulpvrager als het maatje terugvallen op mij. Het leuke is dat het contact twee kanten op werkt.” Gonnie knikt bevestigend. “Ik help hun, maar word zelf ook blij van ons contact. Akram en Klystan zijn zulke hartelijke mensen. Altijd staan er heerlijke Syrische hapjes klaar. We leren elkaar steeds beter kennen. Zo blijken we beiden gek te zijn op dansen. De Griekse dans waar ik van houd, lijkt enorm op hun Syrisch-Koerdische manier van dansen.” Klystan laat een filmpje op haar telefoon zien waarop één van hun dochters danst met een groepje Syrische landgenoten. Gonnie lacht. “Dit is toch een mooi voorbeeld hoe taalmaatje zijn je leven verrijkt? Elke keer leer ik nieuwe dingen. En zeg nou zelf, als je deze muziek hoort, kun je toch niet stil blijven zitten?!”

nieuws 17 april 2019

alle activiteiten