Ismail kreeg zijn vertrouwen in mensen terug door Michel
Ontspannen en met een brede glimlach kijkt Ismail (17) vanonder zijn petje met vrolijke ogen de camera van zijn mobiel in terwijl hij vertelt over zijn ervaringen met het MatchMentor-programma. Hij heeft even pauze tijdens zijn stage bij de Voedselbank waar hij meerijdt op de distributiewagen. Dat Ismail zo open vertelt, had zijn mentor Michel (53) niet verwacht toen zij elkaar een jaar geleden leerden kennen. “Dat ik daaraan heb bijgedragen, geeft een goed gevoel!”
Twee jaar geleden kwam Ismail vanuit Oeganda naar Nederland. De eerste paar maanden verbleef hij in een asielzoekerscentrum. Sinds vorig jaar woont hij bij zijn moeder in Hoofddorp. Ook Michel Bonset woont met zijn gezin in Hoofddorp en werkt als scenarioschrijver voor televisie en film. “Vlak voordat Nederland door corona ‘op slot’ ging, zat er in mijn mailbox een bericht van het Oranje Fonds: wat kun jij voor een ander betekenen? Ik klikte erop en werd doorgelinkt naar de VrijwilligersCentrale Haarlemmermeer. De doelgroep van MatchMentor sprak mij meteen aan. Niet dat ik pubers denk te kunnen doorgronden, maar ik weet hoe groot problemen op die leeftijd lijken. Een jongere helpen er met een andere blik naar te kijken, kan ‘m net dat nodig beetje verder helpen.”
MatchMentor-programma
Het MatchMentor-programma van welzijnsorganisatie MeerWaarde koppelt jongeren uit Haarlemmermeer die tussen de 10 en 23 jaar zijn en een steuntje in de rug kunnen gebruiken, aan mentoren die zich als vrijwilliger hebben aangemeld. Sociaal werker Mustapha el Moumene is coördinator van het project. “Iedereen die affiniteit heeft met het begeleiden en coachen van jongeren, kan zich aanmelden als mentor. De hulp die je biedt, verschilt per jongere, net waar behoefte aan is. De één wil graag hulp bij organiseren van schoolwerk of de invulling van vrije tijd, een ander praat liever over de thuissituatie. Vaak gaat het over alledaagse dingen.”
Juist nu: ben er voor een ander
‘Als het nodig is er voor een ander te zijn, is nú het moment’, dacht Michel na de eerste lockdown. “Ik heb zelf drie kinderen tussen de 17 en 19 jaar. Zij zijn die periode goed doorgekomen, maar sommige van hun vrienden kregen echt problemen.” Kort na zijn aanmelding bij MatchMentor bezoekt Michel een trainingsavond over het project. Naast dat hij aangeeft waar zijn interesses liggen en welke waarden hij belangrijk vindt, leert hij welke dingen er kunnen gebeuren en hoe je daar als mentor mee om kunt gaan. Twee weken later wordt hij gekoppeld aan Ismail, die door school is aangemeld als ze zien dat hij vastloopt in zaken. “Door wat ik in mijn leven heb meegemaakt, zowel in Oeganda als in Nederland, had ik geen vertrouwen meer in andere mensen. Hoe goed zorginstanties het ook bedoelden, toch voelde ik mij vaak niet serieus genomen of gehoord. Toch besloot ik mee te doen aan MatchMentor, omdat ik wist; ik heb hulp nodig.”
Verandering kan, maar in stapjes
Mustapha ziet een match. “Ismail toonde initiatief tijdens onze kennismaking. Hij wil wat van zijn leven maken. In Michel zag ik iemand die goed tegenwicht kon bieden tegen de onrust die in Ismail zat. Hij is evenwichtig en straalt rust uit; precies waar Ismail naar mijn idee behoefte aan had. En als vader heeft hij ervaring met kinderen in die leeftijd.” Na de match nodigt Michel Ismail uit om elkaar beter te leren kennen. “Ismail kwam over als een zachtaardige, wat verlegen jongen. Hij begreep de taal en kon goed onder woorden brengen wat hij voelde. Sinds hij in Nederland was, had hij hulp gekregen bij zaken waar hij mee zat. Die beïnvloedden inmiddels niet meer zijn leven, toch voelde hij zich tegengehouden en niet gehoord door betrokken instanties. Hij wilde verder met zijn leven. Ik ben naast hem gaan staan, hielp hem om duidelijk te maken wat hij nodig had en met succes!” Ismail knikt en vult aan. “Ik had moeite mensen te vertrouwen. Michel gaf mij de ruimte om te vertellen en luisterde écht naar mij. Hij ging mee naar gesprekken, waardoor ik mij niet alleen voelde. Ik heb geleerd dat dingen wél kunnen veranderen. Als ik het maar wat meer tijd geef en praat over de dingen waar ik moeite mee heb.”
Van schuchter tot schaterlach
Inmiddels heeft Ismail zijn eerste jaar op het MBO College Airport, gericht op luchthaven, toerisme en logistiek, bijna afgerond. “Ik heb mij ingeschreven voor de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Het lijkt mij leuk werk vanwege de zelfstandigheid, vrijheid en je ontmoet steeds nieuwe mensen!” Michel lacht en vertelt hoe hun contact het laatste half jaar is veranderd. “In het begin durfde hij mij bijna niet aan te kijken en hielp ik hem vooral met praktische problemen. Inmiddels lacht hij onbedaarlijk als ik iets vertel en is ontspannen. We zien en spreken elkaar niet meer wekelijks, maar ons contact is wel persoonlijker. Onlangs hadden we afgesproken, maar de regen kwam met bakken uit de lucht. Hij stelde voor om naar zijn huis te gaan waar ik kennis heb gemaakt met zijn familie. Dat hij dit initiatief nam, vind ik mooi. Hij voelt zich op zijn gemak bij mij; dat vind ik bijzonder.”
Beetje tijd, groots resultaat
Zowel Ismail als Michel vond het spannend om aan MatchMentor te beginnen. Michel: “Bij alles wat je voor het eerst doet, moet je je toch over iets heen zetten. Maar het moment dat je iemand een hand geeft en echt contact hebt, ben je de grootste drempel al over. Het belangrijkste is dat je open kunt staan voor de belevingswereld van iemand anders. Je hoeft er echt niet met je hele hebben en houwen in te stappen. Ik heb een klein beetje van mijn energie, tijd en aandacht gegeven en wat ik daarvoor terugkreeg is geweldig.” Ook Ismail is blij dat hij MatchMentor een kans heeft gegeven. “Het heeft mij geholpen om beter mijn plek in het leven te vinden. Mijn advies: sta open voor de hulp van een ander. Als je dat doet, is er altijd iemand die naar je luistert en je wilt helpen.”
Mustapha El Moumene, sociaal werker, Coördinator MatchMentor
Fotografie: Martine Goulmy
Publicatiedatum: 27 juli 2022