naar nieuwsoverzicht

2,2 miljoen korten op MeerWaarde leidt tot kostenstijging gemeente met 5 miljoen

De voorgenomen bezuiniging van de gemeente Haarlemmermeer op welzijnsorganisatie MeerWaarde leidt tot een forse stijging van de kosten van o.a. de WMO en Jeugdzorg. Door MeerWaarde in 2025 met 2,2 miljoen euro te korten – het gaat hier om 36% van de totale subsidie aan MeerWaarde, waarvan 48% op het jongerenwerk – krijgt de gemeente jaarlijks 5 miljoen extra aan kosten voor o.a. de WMO en Jeugdzorg voor haar kiezen. Dit concluderen onderzoekers van onafhankelijk onderzoeksbureau Good2Consult na berekening van het effect van de inzet van sociaal werkers in Haarlemmermeer.

MeerWaarde voorkomt 18,6 miljoen aan zorg- en ondersteuningskosten

De totale inzet van MeerWaarde voorkomt jaarlijks minstens 18,6 miljoen euro aan zorg- en ondersteuningskosten in Haarlemmermeer. Daarvan zou driekwart - 14 miljoen euro – ten laste komen van de gemeente. Van elke euro subsidie die MeerWaarde ontvangt voorkomt zij gemiddeld dus 3 euro aan maatschappelijke kosten.

Renata Fideli, Directeur-Bestuurder van MeerWaarde: “Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat bezuinigingen op MeerWaarde hun doel voorbij schieten en zelfs een averechts effect hebben. Door op MeerWaarde te korten krijgen we in Haarlemmermeer ongewenst te maken met meer inzet van jeugdzorg; meer opname of begeleiding van volwassenen; meer bijstandsuitkeringen; eerdere uitval op school of werk en sneller oplopende schulden en huisuitzetting. Ik vraag me af of de raadsleden en het college zich ervan bewust zijn dat ze 5 miljoen moeten reserveren om 2,2 miljoen te besparen.”

Preventieve aanpak loont

Het onderzoek dat afgelopen zomer plaatsvond, geeft – op basis van een grote steekproef - een gedetailleerd beeld van de vragen die inwoners stellen en hoe zij geholpen zijn door de sociaal werkers van MeerWaarde. Door goede voorlichting en snel handelen kan veel leed en bijbehorende zorgkosten worden voorkomen. De onderzoekers benadrukken dat preventief werken met voorlichting en praktische hulp door geschoolde professionals veel meer voorkomt dan algemeen al bekend is. De door hen gebruikte methode geeft een duidelijk beeld wat er lokaal speelt in Haarlemmermeer en hoe welzijnsorganisatie MeerWaarde mensen helpt.

Inzicht in sturing op kwaliteit en kosten

Meer grip op het sociaal domein door sturing op kwaliteit en kosten. Dat is één van de uitdagingen waar de gemeenteraad voor staat sinds de uitgaven voor het sociaal domein de pan uit rijzen. Om ervoor te zorgen dat raadsleden in de nabije toekomst keuzes kunnen maken op basis van de feiten, heeft MeerWaarde – als grootste welzijnsorganisatie in Haarlemmermeer - in juni vorig jaar het Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk behaald en nu dus het onderzoek laten doen naar de kosten en opbrengsten van de inzet van haar sociaal werkers.

(nieuws, 9 maart 2022)

alle activiteiten