naar overzicht

Blog: Eerste hulp in coronatijden voor ouders

Het zijn moeilijke tijden. Het coronavirus spookt door de straten en jaagt ons allemaal naar binnen.

Ouders werken thuis of zitten zonder werk, hebben de hele dag de zorg voor de kinderen en proberen zo goed als ze kunnen de kinderen te begeleiden in het schoolwerk. We kunnen nauwelijks naar buiten en mogen anderen alleen op afstand zien en spreken. Dat vraagt nogal wat van ons.

Als welzijnsorganisatie houdt MeerWaarde zich bezig met het welzijn van inwoners van Haarlemmermeer. Dit welzijn kan nu op verschillende manieren uitgedaagd worden.

  • Het kan zijn dat je besmet bent of iemand kent die besmet is.
  • Mogelijk ben je angstig voor wat er eventueel gaat komen.
  • Wellicht voel je je eenzaam omdat we gevoelsmatig wat opgesloten zitten en we weinig echt contact kunnen hebben met anderen.
  • Onderlinge verhoudingen thuis kunnen op spanning staan.
  • De kinderen zijn mogelijk drukker.
  • Misschien voel je je overprikkeld door alles wat er nu gebeurt.
  • Of voel je je overbelast of onzeker door alles wat er nu van je wordt verwacht?

Dit geeft soms moeilijkheden.

Tien tips

Met deze blog met als titel ‘Eerste hulp in coronatijden voor ouders’ willen we je een aantal tips geven om door deze crisis heen te komen:

1. Zorg voor een dagritme

Een dagritme geeft duidelijkheid en voorkomt onderlinge strijd over wat wanneer te doen. Het voorkomt dat je telkens opnieuw besluiten moet nemen en het neemt stress weg. Zorg wel voor afwisseling in het dagritme. Dat zorgt voor minder verveling en helpt de concentratie.

2. Maak als gezin duidelijke afspraken

Bespreek wat er gaande is en betrek de kinderen bij het maken van afspraken om de dagen goed te laten verlopen. Wanneer iedereen meedoet, is de kans groter dat er betrokkenheid is bij de afspraken. Ook kun je dan altijd teruggrijpen op de gemaakte afspreken: ‘Weet je nog dat we dit hebben afgesproken?’
Bekijk spirit.nl/2020/03/wat-vertel-je-je-kind-over-corona/ en klik op ‘praktische tips voor ouders’.

3. Zorg voor afbakening van je rollen en activiteiten

Je bent misschien moeder, juf, vrouw, verzorger. Wanneer de rollen door elkaar heen gaan lopen, is het onduidelijk voor jou en voor de ander wat je kunt verwachten. Ben je moeder? Wees dan volledig moeder. Ben je juf? Wees dan volledig juf. Ben je vrouw of verzorger? Wees dan volledig in een van die rollen. Dit geldt ook voor de activiteiten. Werktijd is anders dan schooltijd en anders dan klusjestijd en anders dan vrije tijd.

4. Zorg ook voor jezelf

Naast al deze rollen ben je ook jezelf. Jij hebt ook tijd voor jezelf nodig. Denk maar aan wat ze in het vliegtuig zeggen in de veiligheidsinstructies. ‘Zet eerst je eigen masker op, daarna dat van een ander’. Help jezelf zodat je anderen kunt helpen.

5. Vraag om hulp

Niemand kan alles alleen. Leg jezelf geen overbodige druk op. Maak een duidelijke taakverdeling met je partner. Laat je kinderen kleine klusjes doen. Zoek op internet naar ondersteuning of ideeën. Vraag MeerWaarde* om hulp. En kijk ook of je hulp kunt bieden. Al is het slechts aandacht geven aan iemand door een appje te sturen.

6. Blijf in beweging

Doordat we nu veel binnen zitten, zullen we ook minder bewegen. En beweging is juist in deze tijd belangrijk! Doe als gezin via internet een lesje sporten of dansen. Bewegen, samen iets leuks doen en muziek doen je goed.
jouw.teamsportservice.nl/haarlemmermeer/

7. Adem frisse lucht in

We mogen nog naar buiten dus geniet er van met dit heerlijke weer! Houd 1,5 meter afstand van anderen en raak zo min mogelijk aan. Mocht je wat angstig zijn om naar buiten te gaan, zet een raam open, ga je achtertuin in of je balkon op. Al haal je iedere dag slechts 5 minuten een frisse neus, doe het! En laat je huis goed doorluchten voor frisse lucht. Daar voelen we ons ook beter door.

8. Wees niet te streng voor jezelf

De situatie is anders dan we gewend zijn en waarschijnlijk anders dan goed voor ons is. Probeer niet alles perfect te doen. Deze stress werkt tegen je. Roei met de riemen die je hebt.

9. Kies ‘viermomenten’

Om mogelijke sleur te doorbreken kun je momenten vieren wanneer er iets goed gaat. Een klusje is klaar, een huiswerkopdracht is gelukt, de zon schijnt, we zijn nog gezond. Je kunt van alles vieren. Vier niet alles, want dan is het bijzondere eraf, maar kies bijvoorbeeld elke dag iets.

10. Volg de hygiënerichtlijnen op

Kijk op www.pharos.nl/coronavirus/

We zijn er voor je!

*MeerWaarde is te bereiken via telefoon 023 -569 88 88 of informatie@meerwaarde.nl Volg ook de sociale media en www.meerwaarde.nl/nieuws .

26 maart 2020 AvD

Vragen of meer informatie?

023-569 88 88
informatie@meerwaarde.nl
Dokter Van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp

KvK 41227384