naar overzicht

Ervaringsverhalen:

Lees de nieuwe verhalen van Kenneth, Hanane, Cees en Els

Eenzaamheid, wat kan jij doen? Meer voor elkaar: www.haarlemmermeer.nl/eenzaamheid

Yuri (18):

Ook onder pubers komt eenzaamheid vaker voor. Vaak durven jongeren er niet over te praten. Kanosprinter Yuri Aarnoudse (18) uit Badhoevedorp zet zich in om dit taboe te doorbreken. “Je hoeft je echt niet te schamen. Eenzaamheid is iets waar iedereen wel eens doorheen gaat.”


Yuri Aarnoudse traint dagelijks op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.
Foto: Margo Oosterveen (InforMeer Gemeente Haarlemmermeer 17 september 2020)

Lees hier zijn verhaal.

Caroline (48): eenzaam maar niet alleen

Als je in een paar jaar tijd zelf ernstig ziek wordt, je partner plotseling verliest, moet verhuizen, je zus en stiefvader intensief verzorgt plus je baan kwijt raakt…

Caroline (48) uit Haarlemmermeer kreeg dat allemaal voor haar kiezen. Ze kreeg een burn-out, voelde zich eenzaam en vond steun in vrijwilligerswerk, maakte via sociale media en met haar honden weer nieuwe vrienden.

Veel vrienden en toch eenzaam
“Een uitspraak van mijn oma was: ‘Het wordt nooit zo donker of het wordt weer licht’. Zelf ben ik gelukkig altijd positief gebleven. Je kan best veel vrienden hebben en toch eenzaam zijn. Borstkanker was voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Er was toen niemand in mijn omgeving die er meer van af wist. Pas een tijd na de diagnose besefte ik dat ik niet de enige was met vragen en zorgen. Helaas overheerst de puur medische benadering nog steeds. Met logenoten vond ik steun in het Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep. Iedereen kan daar zichzelf zijn en ik werd er later ook vrijwilliger. Een mens wil zich kunnen identificeren met anderen. Ik weet nu heel goed hoe belangrijk de psychosociale benadering is.”


Caroline voelde zich eenzaam en vond steun in vrijwilligerswerk, maakte via sociale media en met haar honden weer nieuwe vrienden.

Een goed gevoel
“Toen ik door de bestralingen te moe was om te werken, verloor ik mijn baan en moest ik leven van mijn spaargeld. De huisarts was niet echt verbaasd dat ik door dat alles een burn-out kreeg. Ik kreeg steun van een psycholoog en werd actiever op Facebook. Door online cursussen en sociale media kwam ik in contact met nieuwe mensen en oude bekenden. Dat is voor mij nog steeds een mooie manier om onder de mensen te blijven. Je kan online voor jouw hobby’s veel verschillende groepen vinden, met mensen die dezelfde interesses hebben. Soms zijn die groepen regionaal, maar internationaal zijn ze er ook. Door mijn honden heb ik ook nieuwe mensen in de buurt leren kennen. Ik ben actief lid geworden van een netwerk. Daar leg ik nieuwe verbindingen met anderen, zowel persoonlijk als zakelijk. En dat geeft mij echt meer waardering en erkenning.“

Tips voor verbinding
Caroline wil het taboe op eenzaamheid laten verdwijnen. Ze heeft voor mensen die zich eenzaam voelen in Haarlemmermeer vijf concrete tips:

  • Ga online en bepaal zelf hoe jij de sociale media wel of niet wilt gebruiken.
  • Kijk eens op www.nieuwemensenlerenkennen.nl of www.kluppen.nl (voor alle leeftijden).
  • Ga met een maatje samen fotograferen, wandelen, koken, sporten, lezen of zingen.
  • Ga vrijwilligerswerk doen via HaarlemmermeerVoorElkaar of word lid van een netwerk.
  • Maak verbinding. Kom bijvoorbeeld naar een activiteit tijdens de Week tegen Eenzaamheid.

Extra tips
Extra tips vind je in dit document

(update 21 september 2021)

Vragen of meer informatie?

023-569 88 88
informatie@meerwaarde.nl
Dokter Van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp

KvK 41227384