naar nieuwsoverzicht

Dankzij Ilona weer zin

Voorjaar 2018 valt een brief op de deurmat bij Maartje Stapper – Boot. “Of ik interesse heb in een huisbezoek door een vrijwilliger omdat ik bijna 80 word. Ik besluit een afspraak te maken. ‘Je weet nooit waar je voor komt te staan’, zeg ik nog tegen mijn man Adriaan.” Een maand later vindt het bezoek plaats, maar de wereld van Maartje staat op z’n kop. Haar man is onverwacht overleden. Met hulp van sociaal werker Ilona van Es lukt het haar om weer richting te geven aan haar leven.

Maartje Stapper – Boot opent de deur van haar eengezinswoning in Badhoevedorp. Haar leeftijd is moeilijk te schatten. Zeker als ze opsomt wat ze doet: bloemschikken, diamant painting, familiebezoekjes, tuinieren, huishouden en op vrijdag is ze af en toe kookvrijwilliger in het buurthuis. “Dat was een jaar geleden compleet anders. Adriaan en ik waren 63 jaar getrouwd. ‘Kleefzuurtjes’ werden we genoemd door familie, omdat we zo close waren. Ik had genoeg aan mijn familie, andere sociale contacten had ik niet.”

Wat wil een 80-jarige?

Dan wordt haar man getroffen door een hersenbloeding en overlijdt een aantal uren later. Maartje is in shock. “Ik kon niet verwerken wat was gebeurd. Alles lijkt op mij af te komen. Hoewel mijn familie er altijd voor mij is, hebben zij ook hun eigen verdriet.” Sociaal werker Ilona van Es vult aan. “De vrijwilliger die kort na het overlijden was langsgekomen, had ingevuld dat Maartje openstond voor contact met de sociaal werker. Die formulieren komen bij mij terecht. Dus toen ik dat las, maakte ik direct een afspraak.”

Stapsgewijs vooruit

Maartje beschrijft de kennismaking met Ilona ‘als een engel die verscheen’. “Praten met Ilona verzachtte mijn verdriet. Ik vond het fijn om mijn gevoelens met een buitenstaander te kunnen delen.” Ilona vult aan. “Na een paar gesprekken merkte ik dat Maartje rustiger werd. Ze is sociaal. Toch weet ze niet hoe ze de lege tijd, als er geen familie is, moet doorkomen.” Ilona begeleidt haar stapsgewijs. “Vier maanden na het overlijden van haar man, nodig ik Maartje uit om langs te komen op mijn werkplek bij Ontmoetingscentrum ’t Rietland. Er worden daar ook verschillende activiteiten georganiseerd. Misschien is er iets voor haar bij?” Maartje besluit in te gaan op Ilona’s voorstel en gaat langs bij een cursus bloemschikken. “Ondanks dat het wat onwennig voelt, heb ik direct leuk contact waardoor het voelt of ik een warm bad instap.”

Maartje en sociaal werker Ilona. Foto: Martine Goulmy.

Doen en ervaren

Maartje ervaart niet alleen steun, maar vindt ook herkenning in de verhalen van anderen. “Ik wéét dat ik niet alleen ben in mijn gevoel, maar dit letterlijk ervaren, maakt een groot verschil!” Een paar maanden later sluit Ilona de begeleiding af, maar ze zien elkaar nog regelmatig. “Maartje is vaak in het ontmoetingscentrum. Naast de gesprekken die we voeren, help ik haar ontdekken welke bezigheden haar energie geven. Ze zet zelf de stappen die nodig zijn. Daarnaast heb ik haar geïnformeerd over praktische zaken zodat ze is voorbereid, mocht ze straks meer hulp en ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld qua huisvesting. Nu woont ze nog zelfstandig, maar mocht verhuizen noodzakelijk worden, is het handig dat zij is ingeschreven bij WoningNet. Dit voorkomt een lange wachtlijst en ze kan, als het nodig is, makkelijk reageren op een passende woning.”

Blij met leven

Maartje loopt even weg en komt terug met het portret van een kat die is gemaakt van piepkleine, kleurige steentjes. “Doordat ik wekelijks in het buurtcentrum kom, ben ik ook aan de slag gegaan met Diamant Painting, zo leuk om te doen! Ondanks dat ik zelf elke dag kook, eet ik op vrijdagavond mee in het ontmoetingscentrum met de Smulmaatjes. Ook heb ik al een aantal keren als kookvrijwilliger meegeholpen met de voorbereidingen.” Het verdriet om het overlijden van haar man is niet weg, maar Maartje begint haar weg te vinden in dit andere leven. “Ilona heeft mij echt uit de put gehaald. De slechte dagen zijn er nog steeds, maar daarnaast zijn er ook afspraken en uitjes die mij blij maken. Zonder haar had ik het niet gered!”

nieuws 2 april 2019

alle activiteiten