naar nieuwsoverzicht

Maatjes Amaro en Eric

Bij hun eerste ontmoeting vertelde Eric een mop die op het randje was, herinnert Amaro zich. “Maar stiekem moest ik er wel om lachen.” Amaro (22) is nu drie jaar maatje van Eric (51), bewoner van Ons Tweede Thuis. De twee kunnen het uitstekend samen vinden. Het helpt natuurlijk dat ze allebei Ajax-fan zijn.
Maatjes Amaro en Eric hadden direct een klik “Ik ben heel blij met onze vriendschap”, zegt Eric. “Ik heb Amaro heel hoog zitten. Dat hij dertig jaar jonger is, maak niet uit. Als je met iemand een klik hebt, doet leeftijd er niet toe. We kunnen goed met elkaar praten. En we mogen elkaar graag een beetje plagen, toch?” Hij geeft Amaro een vriendschappelijke por.

School

Amaro was 18 toen hij maatje werd van Eric. “Ik zat in het tweede jaar van mijn opleiding sociaal pedagogische hulpverlening (SPH). Vanuit school kregen we de opdracht om contact te leggen met de doelgroep waarmee we later zouden werken. Maatje van iemand worden leek me wel wat. Via een vriendin kwam ik bij Ons Tweede Thuis, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, autisme en niet-aangeboren hersenletsel. Daar kwam ik in contact met Eric.”

Fats

“We hadden gelijk een klik”, vertelt Eric. Hij woont in een appartementencomplex van Ons Tweede Thuis aan de Fanny Blankers-Koenlaan. “Ik heb mijn kat, Fats, en ben bevriend met enkele medebewoners. Maar verder ga ik alleen met Amaro om. Dat is voor mij heel waardevol. We praten over van alles en nog wat, sport, het nieuws, het leven.”

Naar Ajax

Amaro: “We kwamen er al snel achter dat we allebei Ajax-fan zijn. Dus we zijn een paar keer naar een wedstrijd in de Arena geweest.” Eric: “Ik was twintig jaar niet naar Ajax geweest. Het is geweldig om de sfeer in het stadion weer mee te maken. Al had ik wel een beetje hoogtevrees. Toen Ajax scoorde juichte ik wel, maar ik ben niet opgesprongen, haha.” Ze gaan soms naar de film, vooral actiefilms of komische films zoals Deadpool. “En we zijn een keer wezen bowlen, met mijn vriendin erbij. Dat was ook heel gezellig”, vertelt Amaro.

Contact veranderd

Het contact tussen de twee is in de loop der jaren wel veranderd. Amaro is inmiddels afgestudeerd en is nu een begeleider in het complex waar Eric woont. “We hebben dus ook een professionele relatie. Maar dat kunnen we goed scheiden. Ik ga minder vaak bij Eric op bezoek dan vroeger, maar we blijven leuke dingen doen. We blijven maatjes!”

Haarlemmermeer voor Elkaar

Ook maatje worden? Op haarlemmermeervoorelkaar.nl staan veel vacatures voor maatjes in alle soorten en maten: jongeren en ouderen, om mee te gaan wandelen, sporten, koffiedrinken of winkelen. Haarlemmermeer voor Elkaar is een online marktplaats voor mensen met een hulpvraag, vrijwilligers en professionals. Ook de bemiddelingsconsulent bij de Vrijwilligerscentrale van MeerWaarde kan helpen met het vinden van een maatje. Op werkdagen van 10.00-12.30 uur is er inloopspreekuur. Adres: Dokter Van Dorstenstraat 1, Hoofddorp.

Uit: Informeer, 8 november 2018

alle activiteiten