naar nieuwsoverzicht

Instappen bij een dame van 25 jaar

blog

MeerWaarde heeft dit jaar een jubeljaar. Het is 25 jaar geleden dat MeerWaarde startte. En midden in dit jubeljaar stapt de directeur-bestuurder uit en stap ik naar binnen.
Wie ben ik? Wat is mijn opdracht? Hoe kijk ik naar MeerWaarde en mijn rol?

Sinds 2008 werk ik als interimmer en adviseur in jeugdzorg en in het speciaal onderwijs. Daarnaast ben ik sinds april 2017 voorzitter van de Raad van Toezicht van De Schoor, de welzijnsinstelling van Almere. Ik woon in Apeldoorn, ben (groot)vader, echtgenoot en liefhebber van lezen, tuinieren en zingen. Ik ben opgevoed met de opdracht ‘Onderzoek alle dingen en behoudt het goede’.
Sinds 1 juli ben ik interim-directeur/bestuurder bij MeerWaarde, voor drie dagen per week. In de regel is dat op dinsdag, woensdag en donderdag.

Mijn opdracht is ‘de honneurs waarnemen’ in de periode tussen het vertrek van Renata Fideli en de komst van de nog onbekende nieuwe, vaste directeur/bestuurder (waarvoor de werving inmiddels is gestart). De verwachting is dat dit zal gaan om een periode van 4 tot 6 maanden. Mijn opdracht is daardoor beperkt. MeerWaarde staat immers als een huis. Vanuit dit huis doen alle medewerkers dag in dag uit hun best om de inwoners te helpen bij het meedoen in de samenleving. Ik wil MeerWaarde goed doorgeven aan mijn opvolger.

Maatschappelijk speelt er van alles. De maatschappij wordt er niet gemakkelijker en mooier op. Een publicatie als de ‘Atlas van Afgehaakt Nederland’ heeft mij er niet vrolijker op gemaakt.
In veel huishoudens is sprake van armoede, van eenzaamheid en de kloof tussen groepen neemt toe.
De opdracht van het sociaal werk is door de nieuwe voorzitter van Verdiwel, Sophie Vriends in een interview kernachtig samengevat: ‘Versterking van het dagelijks leven’. Daar stond MeerWaarde voor en daar blijft MeerWaarde voor staan. Inwoners van Haarlemmermeer moeten meedoen in de samenleving. MeerWaarde kan hen daarbij op velerlei manieren helpen, soms alleen, soms samen met collega-instellingen. Daarvoor heeft MeerWaarde middelen nodig, zowel vandaag de dag als in de toekomst. Dat is de relevantie van de gesprekken met de gemeente, nu zij besloten heeft tot bezuinigingen vanaf 2025. Dat zie ik als onderdeel van mijn interim-opdracht.

Binnen MeerWaarde is veel kwaliteit aanwezig om het dagelijks leven van inwoners van Haarlemmermeer te versterken. Het is elke dag weer zoeken om oplossingen voor inwoners te vinden. Het is de professionaliteit van de medewerkers die dat mogelijk maakt. Het is de opdracht van de organisatie om hen daarin te stimuleren en te ondersteunen. Ook dat zie ik als onderdeel van mijn interim-opdracht.

Wie weet, komen wij elkaar tegen in de komende maanden. Ik houd u via dit medium op de hoogte.

Leo Euser


(nieuws, 13 juli 2022)

alle activiteiten