naar nieuwsoverzicht

Informatie

SportService

Daphne ter Velde
dtervelde@teamsportservice.nl
06- 13 90 56 25

MeerWaarde

Mary van der Drift
mary.vanderdrift@meerwaarde.nl
06- 45 00 70 85

Pedagogische ondersteuning voor sportverenigingen

Sport en welzijn zijn met elkaar verbonden. Iets wat ook corona afgelopen twee jaar goed duidelijk heeft gemaakt. Toch is die link in de praktijk te weinig zichtbaar vinden Team Sportservice Haarlemmermeer en MeerWaarde. Daarom organiseren ze bij sportverenigingen workshops voor (jeugd)trainers over trainerschap en het signaleren van eenzaamheid bij jongeren.

Herken de signalen van eenzaamheid bij jongeren. Een kind dat alle aandacht op eist, regelmatig te laat komt, zich terugtrekt, er onverzorgd uitziet of juist vaak angstig is? Stuk voor stuk voorbeelden van gedrag dat een signaal kan zijn dat er iets aan de hand is met een kind. Mary van der Drift, sociaal makelaar bij MeerWaarde, merkt dat de combinatie van eenzaamheid en jongeren vaak wordt weggewuifd. “‘Ah joh, iedereen zit weleens niet lekker in z’n vel. Gewoon even tanden op elkaar en doorzetten!’ Dat een kind zonder vriendjes eenzaam is, is ook zo’n misverstand. Dat hoeft niet. De signalen die op eenzaamheid duiden zijn zó divers.”

Leer signalen oppikken als sportclub

Thema’s als eenzaamheid koppelen aan sport om er samen met lokale partners en verenigingen mee aan de slag te gaan, is precies wat het lokale Sportakkoord Haarlemmermeer beoogt. Daphne Tervelde, buurtsportcoach bij Team Sportservice, legt uit. “Door welzijn en sport te verbinden, zorgen we voor een groter bereik om signalen van eenzaamheid op te pikken. Sportverenigingen werken met vrijwilligers. Vaak zijn die niet professioneel opgeleid om met jongeren te werken. Toch krijgen ze wél te maken met kinderen die buiten de groep vallen of komen ze terecht in lastige situaties waarbij ze niet goed weten hoe ermee om te gaan. Door de training die wij geven, leren ze afwijkend gedrag op te merken en krijgen handvatten aangereikt. Ook de vragen van deelnemers tijdens de workshop zijn belangrijk. Niet alleen kunnen wij ze goed informeren, ook wordt zichtbaar welke kennis al aanwezig is binnen de club. Een jonge trainer die moeite had om kinderen te stimuleren die extra aandacht nodig hebben, werd geholpen door het ervaringsverhaal van een ervaren trainer. Mensen leren ook elkaars kennis beter te benutten.”

Zwemvereniging ZPCH

Noëlle van Limpt (24) is al negen jaar actief als vrijwilliger bij zwemvereniging ZPCH. Naast dat zij aan de badrand staat en kinderen tussen de 3,5 en 5 jaar begeleidt bij hun kennismaking met water, is zij als coördinator ook betrokken bij de training die Team Sportservice en MeerWaarde organiseerden voor de zwemvereniging. “Ik zie vrijwilligerswerk als een mogelijkheid om mijzelf te ontwikkelen. Het leuke van de workshop was dat onze vier disciplines, waterpolo, diploma-, wedstrijd- en synchroonzwemmen, waren gemixt. We leerden niet alleen over het structureren van een les, stimuleren van kinderen, regie overdragen en geven van individuele aandacht, maar het zorgde ook voor meer onderlinge binding.” Het doel van de training is wat Van Limpt betreft goed bereikt. “Hoe zorg je dat kinderen die voor het eerst bij de vereniging komen zich direct onderdeel voelen van de groep? Op welke signalen kun je letten om eenzaamheid op te pikken? Van mijn waterpolo-collega leerde ik dat je als trainer een team moet helpen vormen, maar dat het tegelijkertijd belangrijk is dat kinderen zichzelf moeten kunnen zijn en dat je daar niet te veel sturing aan moet geven. De opbrengst van de vier avonden hebben we genoteerd. Iemand die op de eerste avond aanwezig was, kan zo ook leren van iets dat op avond vier is besproken. ” Als gevolg van coronamaatregelen volgde Noëlle Van Limpt de training online. “Natuurlijk is de dynamiek anders als je met elkaar in één ruimte zit, maar digitaal ging prima. Zeker toen er geen sportactiviteiten mogelijk waren en we elkaar lang niet hadden gezien, was het fijn sociaal betrokken te zijn bij elkaar.”

Ogen en oren van sportvereniging

Mary van der Drift benadrukt dat sportverenigingen één ding niet moeten onderschatten. “De mate waarin je kan bijdragen aan het sociale welbevinden van een kind en het verbeteren ervan. Als gedrag van een kind opvalt en je vermoedt dat er iets achter zit, ga er dan niet vanuit dat school of de ouders dit ook zien en oppakken. Een kind gedraagt zich in een sportomgeving anders dan thuis of in de klas. Als neutrale partij kan een sportvereniging hier ook een rol in spelen.” Tervelde vult aan. “Op onze website vinden sportverenigingen informatie over zorgsignalen. Sportclubs die interesse hebben in de training kunnen zich aanmelden via Daphne of Mary.”

Vragen of meer informatie?

023-569 88 88
informatie@meerwaarde.nl
Dokter Van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp

KvK 41227384