naar nieuwsoverzicht

FamilieMaatjes is een win-winsituatie voor hulpvrager én -aanbieder

Vanessa van Ewijk is bewust alleenstaande moeder en fulltime thuis bij dochter Arwèn (3) en zoon Tico (1). “Ik geniet enorm van ze, maar voel tegelijk ook de behoefte om even ‘gewoon Vanessa’ te zijn.” Ze hoorde over het project FamilieMaatjes van MeerWaarde en kwam in contact met Corry Slabbekorn. Inmiddels zijn de kinderen elke vrijdag bij Corry. “Die dag geeft mij zo’n rust! Ik zit een stuk lekkerder in mijn vel en ook de kinderen zijn blij.”


Het huis van Corry Slabbekorn (70) uit Zwaanshoek voelt voor kinderen als een speelparadijs. In de woonkamer staat een speelkeukentje voor een kast propvol kinderboeken waar ze vaak uit voorleest. Bakken met knutselspullen staan gestapeld op die met bouwmateriaal, puzzels, poppen, auto’s en ontwikkelingsspeelgoed. “Wat mijn gezin ervan vindt? Die zijn niet anders gewend!” Corry lacht. Haar zoon en dochter zijn volwassen en naast oma van vier kleindochters is ze ook oma voor haar 20-jarige pleegzoon. “Lulu kwam op vierjarige leeftijd bij ons. We hebben meerdere pleegkinderen gehad en bieden ook tijdelijk onderdak als een kind met spoed hulp nodig heeft. Voor mij is een dag zonder kinderen, een dag niet geleefd.”

Oma-figuur in de buurt

Veertien jaar woont Vanessa inmiddels in Lisserbroek. “Mijn familie is klein en woont niet om de hoek. Ik gun mijn kinderen een oma-figuur in de buurt. Ik heb wel een netwerk, maar die kunnen geen structurele steun bieden.” Het eerste jaar na de geboorte van Tico was pittig. Ze verhuisden van een tweekamerappartement naar een woning die flink moest worden opgeknapt. “De bevalling was niet makkelijk en ik liep een nare infectie op waardoor ik een paar dagen in het ziekenhuis lag. Nadat Tico was opgeknapt van een nierbekkenontsteking, pas 5 weken oud, bleef hij huilen en liet steeds meer van zijn flesje staan. Uren liep ik met hem op de arm rond. De hele situatie zorgde dat Arwèn negatieve aandacht ging vragen. Gelukkig bleken aanpassingen in zijn voeding aan te slaan. Ik had weer een blij kind, maar zelf had ik nog weinig reserve over.”


Jorien Reinderink, sociaal werker MeerWaarde.

Pleegzorg ‘light’

Jorien Reinderink werkt al twaalf jaar bij MeerWaarde als sociaal werker. Sinds vorig jaar zomer is zij samen met collega Bidi Stam verantwoordelijk voor het project FamilieMaatjes in Haarlemmermeer. “Bij MeerWaarde verbinden we mensen die hulp kunnen gebruiken aan vrijwilligers die hulp aanbieden. Vaak is dit één op één, maar waarom niet hele gezinnen?” Het project is laagdrempelig. Voorwaarde is dat er geen zware problemen spelen bij ouder(s) en kind(eren) die een hulpvraag hebben. Als dit wel het geval is, kan professionele hulpverlening worden ingezet. “FamilieMaatjes kun je zien als preventief. Het voorkomt dat zwaardere hulp nodig is.”

Draag steentje bij en voorkom problemen

Precies dit was de reden dat Corry reageerde op de Facebookoproep van FamilieMaatjes vorig jaar. “Als pleegouder ving ik kinderen op, maar dan waren er al problemen. Als FamilieMaatje kan ik helpen om problemen te voorkomen! Ik geniet enorm van die kleintjes. Tico is om op te vreten met dat stralende gezichtje van hem. Met Arwèn heb ik cup cakes gebakken en versierd. Die mocht ze mee naar huis nemen. Laatst had Vanessa haar dreadlocks laten doen en was helemaal blij. Kijk, daar word ik dan weer blij van. Andere mensen een plezier doen, geeft jezelf ook een fijn gevoel.”

Zo’n welkom gevoel!

Vanessa herinnert zich de ontmoeting in november met Corry nog goed. “Kort na het intakegesprek gingen we kennismaken met Corry. We werden meteen uitgenodigd voor het Sinterklaasfeest dat zij viert voor al haar opvangkinderen, hun broertjes, zusjes en ouders. Dat gaf zo’n welkomgevoel! Er was direct een klik, dat merkte ik ook bij de kinderen.” De eerste keer dat Arwèn en Tico bij Corry waren ging Vanessa als ‘een malle’ klussen in huis. “Laatst heb ik voor het eerst heerlijk een paar uur gehaakt. Het gevoel even niet op ‘aan’ te hoeven staan, helpt mij om er daarna weer compleet voor mijn kinderen te zijn.” De tip van beiden is om het gewoon een keer te proberen. Corry: “Ga eens praten, maak kennis en je merkt vanzelf of het past.”

nieuws 2 juli 2020
fotografie: Martine Goulmy

alle activiteiten