Eropaf: zoeken naar goede oplossingen om huisuitzettingen te voorkomen
Frank van MeerWaarde Welzijn werkt samen met Arno van Plangroep mee met het project ‘Eropaf’. Dit project biedt oplossingen voor mensen die zo in de financiële problemen zijn gekomen, dat zij hun woning dreigen te verliezen. In het project werken ze samen met Ymere. Hoe? Dat vertellen ze aan MeervoorElkaar. Frank is sociaal makelaar bij MeerWaarde. De helft van zijn werktijd besteedt hij aan het project Eropaf. Dat doet hij samen met zijn collega Magne en Arno, schuldhulpverlener bij Plangroep.
Eropaf
Frank en Arno worden ingeschakeld nadat Ymere signalen heeft ontvangen en deze in een systeem zetten. Frank: “Via partners zoals Ymere krijgen wij de vraag of we contact willen leggen met de persoon waar het om gaat. Het maken van een melding als er financiële problemen worden opgemerkt, is een wettelijke verplichting. In Haarlemmermeer is alleen Ymere aangesloten bij Eropaf. Verhuurders van particuliere woningen zouden zich ook kunnen aansluiten, maar dan moeten ze wel bereid zijn om tot oplossingen te komen.”
Frank: “Het gaat om cliënten met een hulpvraag als ontruiming dreigt vanwege financiële problemen. Dan nemen we contact op vanuit Plangroep of MeerWaarde. Het project slaagt alleen door goede samen- en medewerking van alle partijen.”
Ontruiming voorkomen
Mensen die in financiële problemen komen, kunnen zich niet zelf melden bij ons. Dat gebeurt in de gemeente via Ymere. Arno: “Als wij een melding krijgen, dan gaan we letterlijk bij de mensen langs. Wij moeten dan heel vaak uitleggen hoe we aan de gegevens komen, wat onze bedoeling is en waarom we contact opnemen. Het is een lang proces. Eropaf komt pas in beeld als de reguliere hulp niet succesvol is geweest. Als er niets is gedaan met bijvoorbeeld het bezoek van een deurwaarder. Als er niets heeft gewerkt en er komt een aanzegging tot ontruiming, dan komt de melding bij ons. Ons doel is ontruiming te voorkomen. Het gaat altijd om crisismeldingen.”
Samenwerking
De samenwerking tussen MeerWaarde en Plangroep bestaat als eerste uit het huisbezoek. Frank: ‘’Als er een melding komt, dan checken we of iemand al in beeld is of is geweest. We bekijken het dossier om te zien wat er al speelt. We vragen bij de deurwaarder of en hoe er contact is geweest. Dan staan we letterlijk bij de mensen voor de deur, waar vaak het eerste gesprek plaatsvindt omdat ze ons niet binnen willen laten.”
Eerste contact
De hulp begint met het eerste contact. Arno: “Onze eerste taak is mensen te doordringen van de ernst van de situatie. Je ziet vaak bij problemen dat mensen de brievenbus niet meer leeghalen, de enveloppen niet meer openen. Zij hebben dan geen idee dat er ontruimd gaat worden. Ze ontkennen het probleem.”
Frank: “Wij steken er veel tijd in om het contact tot stand te brengen. Andere instellingen zitten niet zo in elkaar. Die sturen een rekening en wachten op betaling. Als die betaling niet komt, dan volgt de eerste incasso en de volgende stappen. Mensen die problemen hebben met schulden en dat erkennen, die weten ons wel te vinden, die zoeken hulp. Dan dragen wij het over aan Plangroep.”
Arno: “De oplossingen moeten realistisch en haalbaar zijn. Als mensen niet mee willen werken, dan houdt het op. We kunnen ze niet dwingen. En de cliënten waar het om gaat moeten wel hun afspraken nakomen.”
Frank: “Sinds augustus 2021 hebben we 85 meldingen gehad. Gelukkig kunnen meer dan negen van de tien cliënten in hun huis blijven wonen. Het effect is dus wel positief. Als iemand alle hulp weigert, schakelen we de GGD Zorg en Overlast in. Als mensen dan nog niet meewerken, dan kloppen ze aan bij de gemeente en krijgen ze maatschappelijke opvang. Zulke gevallen ken ik niet in Haarlemmermeer.”
Om deze situatie te voorkomen
Arno: “Met schuldhulpverlening en beschermingsbewind proberen we te voorkomen dat mensen bij ons terechtkomen of terugkomen. Eropaf is crisisbestrijding, met schuldhulpverlening en beschermingsbewind proberen we te voorkomen dat de crisis zich herhaalt. We moeten kijken wat de onderliggende problemen zijn en wat er verder speelt. Die fase komt pas na de crisissituatie.” Frank vult aan: “Je moet duidelijk zijn en concreet, zeker als de mensen in zo’n crisissituatie zitten.Je moet goed duidelijk maken dat ze dit vandaag moeten doen zodat ze morgen verder kunnen.”
23 mei: Bericht van website Meervoorelkaar