naar nieuwsoverzicht

Een afscheid is het begin van iets nieuws

blog

Na acht jaar bouwen aan een fantastische organisatie samen met bevlogen en betrokken collega’s, neem ik deze week afscheid van MeerWaarde. Dé welzijnsorganisatie in Haarlemmermeer voor iedereen van 0-100 jaar. En dit doe ik met een gevoel van trots en blijdschap. Want door te innoveren is het ons gelukt MeerWaarde een enorme kwaliteits- en professionaliseringsimpuls te geven waar inwoners nu dagelijks de vruchten van plukken. We versterken mensen in hun eigen omgeving en onze sociaal werkers kunnen echt iets toevoegen aan de kwaliteit van leven van inwoners. Wat kan een vertrekkend bestuurder zich nog meer wensen?

Ik heb met heel veel plezier voor MeerWaarde gewerkt. Geen dag was hetzelfde en dat maakte het werk ook zo interessant. Bij mijn aantreden had ik als opdracht meegekregen de relatie met onze grootste opdrachtgever – de gemeente Haarlemmermeer – te versterken en het jongerenwerk te behouden en te ontwikkelen. En terugkijkend kan ik niet anders concluderen dan dat we in beide missies geslaagd zijn.

Het jongerenwerk van MeerWaarde behoort vandaag de dag tot een van de koplopers in Nederland. Bij MeerWaarde vormt jongerenwerk een integraal onderdeel van het multidisciplinaire team en is het geen apart eilandje. We geloven namelijk in een samenhangende aanpak. Bij jongeren werken we altijd in de context waarin ze woonachtig zijn; met ouders, met buurtgenoten, vrienden, scholen en winkeliers en op dié locaties waar jongeren zijn. In de wijk en op straat. Deze aanpak blijkt in de praktijk effectief.

De relatie met de gemeente is goed en zakelijk. Er is sprake van wederzijds respect en men vertrouwt bij de aanpak van welzijnskwesties op onze professionaliteit. Bij MeerWaarde kijken we vooruit welke problematiek er kan gaan spelen en daar passen we onze dienstverlening op aan. Dat kan doordat we de organisatie flexibel hebben ingericht. Zo konden wij in de coronacrisis wél ondersteuning blijven bieden waar andere organisaties de deuren sloten.

Sociaal werk werd in coronatijd aangemerkt als ‘cruciaal beroep’ wat betekent dat sociaal werkers onmisbaar zijn voor onze samenleving. Hoe zuur en onbegrijpelijk is het dan als je in 2021 hoort dat MeerWaarde de komende jaren met meer dan 30% gekort wordt! Ik heb een heel warm hart voor kwetsbare mensen en heb altijd keihard voor hen geknokt. Deze mededeling was voor mij dan ook hét dieptepunt in mijn tijd bij MeerWaarde.

Ik heb me voorgenomen tot mijn allerlaatste werkdag uit te dragen dat de aangekondigde bezuinigingen op het sociaal domein onverantwoord en onredelijk zijn. Het kán geen onsje minder want er is geen enkel signaal dat er minder behoefte is aan sociale ondersteuning. In tegendeel zelfs. De wooncrisis, energiecrisis en de gevolgen van de coronacrisis: allemaal ontwikkelingen die juist zorgen voor een toename in plaats van afname van het aantal hulpvragen.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt ook nog eens dat de bezuinigingen op MeerWaarde de gemeente niets opleveren, maar juist 5 miljoen euro per jaar extra gaan kosten. Daarnaast betekent bezuinigen tevens kapitaalverlies. Onzekerheid over het voortbestaan van onze organisatie kan leiden tot het vertrek van medewerkers en expertise. En probeer dat dan maar eens op te vangen in deze tijd van arbeidskrapte.

MeerWaarde is niet meer weg te denken uit Haarlemmermeer. En daar heb ik acht jaar mijn steentje aan mogen bijdragen. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan, neem ik mee in mijn nieuwe baan. Ik hoop dat ik daar – samen met mijn nieuwe collega’s – net als bij MeerWaarde het verschil kan maken voor kwetsbare mensen. In dit geval ouderen of mensen met een beperking die deels of volledig afhankelijk zijn van zorg. Ik zal mij ook hier focussen op wat wél mogelijk is in de eigen vertrouwde omgeving.

Tot slot. Graag wil ik iedereen danken voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. Van enthousiaste medewerkers en vrijwilligers tot betrokken politici en van hardwerkende politieagenten en zorgmedewerkers tot ons bedrijfsleven en alle inwoners die samen met ons wilden werken aan hun toekomstperspectief. En alle mensen die niet in dit rijtje staan. Het was een voorrecht zo’n mooie organisatie met zo’n maatschappelijke impactvolle kerntaak te mogen leiden.

Ik wens u alle goeds!

Renata Fideli
Directeur-bestuurder MeerWaarde.

(nieuws, 28 juni 2022)

alle activiteiten