naar nieuwsoverzicht

Moedige dialoog

Meer informatie:
www.moedigedialoog.nl

MeerWaarde PlusPunten

Contactgegevens:
www.meerwaarde.nl/pluspunten

Blog:

Samen krijgen we financiële stress en schulden onder controle

Kijkt u wel eens naar die tv-programma’s waarin bekende Nederlanders, samen met een budgetcoach, mensen helpen hun schulden aan te pakken? Inkomsten en uitgaven worden op een rijtje gezet en samen wordt gekeken hoe deze weer in balans te brengen. Of via drastische aanpassingen in het uitgavenpatroon of door het zoeken naar (extra) werk. Met als doel weer een bestaan op te bouwen zonder geldzorgen en stress.

Coronacrisis leidt tot nog meer financiële problemen

Het hebben van schulden komt helaas vaker voor dan we denken. Ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden. Dat wil zeggen: ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen, hebben een creditcard-schuld. En bijna de helft van de Nederlandse huishoudens worstelt met zijn financiën en heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De verwachting is dat dit aantal door de coronacrisis alleen nog maar zal toenemen. Volgens het Nibud (budgetvoorlichting) zag twintig procent van de Nederlanders het inkomen meteen na het uitbreken van de coronacrisis al achteruit gaan.

Financiële stress kost samenleving geld

Schulden zorgen vaak voor stress wat gepaard gaat met schaamte, piekeren en een verminderd gevoel van controle. Daarnaast kunnen de gevolgen van schulden ingrijpend zijn, denk aan sociaal isolement, depressie en relatieproblemen.

De financiële stress kan ook een negatieve impact hebben op het werk. Een medewerker met geldproblemen kost zijn werkgever al gauw zo’n 13.000 euro per jaar door extra ziekteverzuim, een lagere productiviteit en extra kosten voor het verwerken van loonbeslag. Landelijk kost financiële stress de samenleving 11 miljard euro per jaar.

Een zonniger leven met hulp en begeleiding

Ik ben blij met de aandacht voor de schuldenproblematiek op tv. Dit soort programma’s drukt ons met de neus op de feiten. Het laat zien dat sommige beslissingen die mensen - van hoog tot laag – nemen, grote gevolgen kunnen hebben voor hun financiële welzijn en toekomst. En dat, wanneer men open staat voor opbouwende hulp en begeleiding, het leven er weer zonniger uit kan zien.

Met aandacht voor de kinderen

Ook al zijn onze sociaal werkers geen bekende Nederlanders, zij kunnen minstens zoveel betekenen voor inwoners met geldproblemen in Haarlemmermeer. In samenwerking met andere partijen helpen we schulden op te lossen, geven we les in budgetteren en helpen we om de inkomensregelingen optimaal te gebruiken. Speciale aandacht gaat uit naar de kinderen. Als de ouders piekeren of stress hebben, is het lastig om hun kinderen goed te begeleiden.

Help ons mee in het bestrijden van armoede en schuldenproblematiek in Haarlemmermeer en wijs collega’s, medewerkers of buren op de hulp die MeerWaarde kan bieden. Samen krijgen we financiële stress en schulden onder controle!

Renata Fideli
Directeur-Bestuurder
MeerWaarde

13 augustus 2020

alle activiteiten