naar nieuwsoverzicht

Informatie Home-Start

"Ik behield mijn evenwicht dankzij Home-Start"

Elena Binkhuijsen (35) is al moeder van een 4-jarige dochter en een 2-jarige zoon als ze een tweeling verwacht. “Een vriendin had mij ter voorbereiding een Engelstalig boek uitgeleend over tweelingen. Daarin las ik een paar keer ‘of neem contact op met Home-Start’. Ik googelde of deze organisatie ook in Nederland bestaat en was blij verrast toen bleek dat het zelfs bij MeerWaarde in Hoofddorp zit!”

Twaalf jaar geleden verhuisde Elena voor de liefde vanuit Bulgarije naar Nederland. “Het eerste jaar met twee kinderen voelde of ik werd geleefd. Hoe moest ik de balans vinden als ik straks twee baby’s, een peuter en een kleuter om mij heen had?” Elena was nog zwanger toen ze contact opnam met Magriet Kolkman, coördinator bij Home-Start Haarlemmermeer. “Ik ontmoette een sterke moeder, maar ook iemand die graag hulp wilde bij het vinden van een nieuw evenwicht op het moment dat ze vier kinderen had. Direct dacht ik aan Christa die al zeven jaar vrijwilliger was en zelf moeder van een volwassen tweeling!”

Fijne reality check

Christa kijkt naar Elena als ze vertelt over de tweede keer dat ze bij haar thuis kwam. “Jij was bezig de tweeling borstvoeding te geven, terwijl je zoon luid stond te roepen vanaf een stoeltje. Ik pakte hem bij zijn arm, zette hem op de grond en zei rustig: ‘Binnen schreeuw je niet’.” Elena schiet in de lach. “Ik stond op het punt om te flippen. Het lag dus niet aan mij dat het gedrag van mijn zoon op dat moment even ‘too much’ was! Ik vond het een fijne reality check.” Christa vult aan. “Ik reageerde instinctief. Direct daarop dacht ik wel: vindt Elena het wel oké? Gelukkig bleek dat we op één lijn zaten.”

Christa, Elena en Margriet. Foto: Martine Goulmy.

Waardevol om te ‘sparren’

Ervaren, getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen. Gedurende acht maanden ging Christa wekelijks langs bij Elena. Die genoot ervan, omdat ze dan ook even naar buiten kon met de kinderen. “Gewoon naar de speel-o-theek, IKEA of een speeltuintje in de buurt. Alleen is dat zo’n onderneming! Vaak was er ook gelegenheid om te praten” Het ‘sparren’ vond Elena het meest waardevol. “Regelmaat en structuur vinden is lastig die eerste maanden met een baby, helemaal als het er twee zijn! Christa sloot aan op mijn behoeften.” Christa knikt. “Vergeleken met familie of een vriendin sta ik wat meer op afstand. Iemand die dichterbij staat, praat je sneller naar de mond. Dat lijkt fijn, maar helpt je in de praktijk niet verder. Precies die afstand vond Elena prettig.”

Spiegel voorhouden

Als oud-leerkracht basisonderwijs en moeder van een tweeling kon Christa haar ervaringen delen met Elena. Soms hield ze haar ook een spiegel voor of fungeerde als stok achter de deur om bepaalde zaken uit te zoeken. Volgens coördinator Magriet zijn dit voorbeelden van zaken die aan bod komen in de training voor Home-Start vrijwilligers. “We leren hen omgaan met afstand versus nabijheid, luisteren zonder oordeel en handelen in geval van problemen. Ook bespreken we de opvoeding die ze zelf hebben gehad en gegeven. Je kunt bijvoorbeeld terechtkomen in een gezin met een andere culturele achtergrond. Bewust zijn van ‘anders’ is dan belangrijk.”

Op de weg blijven

Toen de tweeling negen maanden oud was, had Elena haar evenwicht weer gevonden. “Ik ben Christa dankbaar voor de tijd dat ze met mij meeliep. Zij heeft eraan bijgedragen dat ik overeind ben blijven staan. De behoefte die ik had, was verschoven. Nu had ik een oppas nodig. Iemand die voor onze kinderen zorgt als we beiden werken.” Hierin schuilt volgens Magriet de kern van Home-Start. “Spelen er grote problemen? Dan is professionele hulp nodig. De vrijwilliger geeft net dat steuntje in de rug waardoor iemand niet van de weg af raakt. Simpele dingen als samen iets doen, naar buiten gaan en praten, is vaak al voldoende.” Elena voegt toe. “Christa hielp me het vertrouwen terug te winnen om het weer zelf aan te kunnen met vier kinderen.”

nieuws 18 juni 2019

alle activiteiten